Thursday, November 29, 2007

Parallel Universe

Omdat 't hier in Shanghai nog steeds hartstikke zonnig is hebben we het afgelopen weekend per fiets onze buurt verkend. Voor 't eerst. De aanleiding was een kerstmarkt een gated community in de buurt - trouwens alle communities zijn hier gated. De kerstmarkt was op het terrein van de country club waar Shei!a altijd de interne workshops van haar school krijgt.

We zijn al wel vaker in dit soort villa-communities geweest, maar dit was wel een extreme. Je hebt hier geen moment 't idee dat je in middenin Shanghai zit. Alles d'rop en d'raan - zwembaden, massagecentrum, kliniek, restaurant, cafe, coffeeshop, sportvelden, sauna, crèche en gelukkig zelfs een mini-expat supermarkt. Gewapend met koude import-biertjes konden we de kerstmarkt wel aan.

Echt niet geloven - enorme tenten vol met kerst-onzin, die natuurlijk uiteindelijk toch allemaal in China gemaakt wordt. En alle lokale dure-snuisterijen-voor-expat-vrouwen-winkeltjes waren ook van de partij, inclusief de Nederlandse.

Dit was de reden dat we hier waren: 'n aantal van Shei!a's leerlingen verkochten daar koekjes voor 'n goed doel (arme kindjes in ver weg in China).

Het blijft vreemd om de subwereld te zien waarin Shei!a werkt: de wereld van de rijke expats met chauffeurs en kindermeisjes en ouders die in villas wonen en alles laten invliegen om maar niet het gevoel te hebben dat ze in China wonen. En er zijn vele tientallen van dit soort villawijken in deze stad. Bizar.

No comments: