Monday, May 19, 2008

Mourning

Vandaag was de eerste dag van drie dagen Nationale Rouw vanwege de aardbeving in Sichuan. Om 14:28, het exacte tijdstip van de beving, gingen voor het eerst in de geschiedenis van Shanghai alle luchtalarm sirenes af. Iedereen ging de straat op, stond in een raam of op een balkon. 't Verkeer stopte en auto's toeterden met de sirenes mee. Zeer indrukwekkend.

De toorts-estafette is stopgezet - de toorts zou morgen onder ons balkon langs komen - alle vlaggen hangen de komende dagen halfstok en de media staan volledig in het teken van wat er gebeurd is. Daarnaast is bijvoorbeeld alle entertainment-websites gevraagd, met sterke aandrang, dat ze tot woensdag middernacht offline gaan. De game-website van Koen's werk laat op dit moment alleen een rouwpagina zien en ook alle zoekmachines, video- en muziekwebsites staan volledig in het teken van de ramp.

Al met al heel bijzonder om mee te maken, ook voor Chinezen. Dit is voor 't eerst dat de overheid zo open, eerlijk en live laat zien wat er gebeurd en het hele land zamelt al dagen geld in (extra bijzonder als je bedenkt dat niemand hier de overheid vertrouwd met grote sommen geld).

No comments: