Tuesday, February 24, 2009

Brush Job

Afgelopen zaterdag hebben Shei!a en ik als vrijwilligers les gegeven op een school voor migranten-kinderen aan de rand van de stad. Ik hielp alleen maar mee op de dag zelf, maar Shei!a was al een paar weken bezig met de organisatie - onderdeel van een liefdadigheidsgroep waar zij deel van uitmaakt.


Bij aankomst werden onze busjes al direct overspoeld door een menselijke golf van enthousiaste kids, blijkbaar erg opgewonden over de verschijning van zoveel buitenlanders op hun schooltje.
Dat schooltje staat naast een gevangenis vlak onder de aanvliegroute voor een van de vliegvelden, in de armste wijk waar ik in Shanghai geweest ben.

We geven voorlichting over mondhygiene, iets dat geen onderdeel uitmaakt van het Chinese onderwijsprogramma (inderdaad: dat verklaart 't een en ander).

het toneelstuk

Eerst werd op de binnenplaats een toneelstuk opgevoerd voor de zeshonderd leerlingen van deze school. Hun ouders werken allemaal als migranten-arbeiders dus wonen ze ook het weekend op school. Het toneelstuk geeft wat info over wat goed/slecht eten is, met behulp van de grote papier-machee appels en chocoladerepen die Shei!a & co. in elkaar geknutseld hadden.

de kids leren ons liedje

Daarna leerden we de hele groep een liedje over hoe je goed je tanden poetst enzo. Best lastig, voor zoveel kids tegelijk en in het Chinees. Maar niet te geloven hoe enthousiast ze allemaal waren!

mijn 45 leerlingen aan 't werk

Vervolgens werd de groep opgedeeld en kon iedereen aan de slag met een tandenpoets-kleurplaat (voor thuis als geheugensteuntje) en kreeg iedereen poets-instructies plus natuurlijk een tandenborstel. Waar Chinese les wel niet goed voor is...

Tussendoor was nog een estafetterace met reuzentandenborstels en waterballonnen op de binnenplaats.

Shei!a leidt de estafetterace
in goede banen


tandenborstelracers in actie

laterrrrr!

Na afloop hadden alle vrijwilligers zo'n grote golf positieve energie dat die 't hele weekend aanhield. Coole mensen allemaal trouwens - en leuk om weer wat nieuwe mensen te ontmoeten nu de malaise veel van onze expat vrienden terug naar huis doet keren.

No comments: