Wednesday, February 04, 2009

Same Same

Soms is het net alsof er helemaal niets is veranderd sinds het oude Shanghai van voor de Revolutie. Vandaag ging ik langs bij het consulaat van Spanje; om me te laten registreren als erfgenaam van mijn opa die in Spanje overleden is. Het consulaat zit in een van de oude koloniale gebouwen op de Bund, aan de rivier.

Eerst een paar verdiepingen omhoog met een eeuwenoude lift.

En dan naar het Spaans consulaat. Er zitten hier meer consualten, dat van Spanje is twee houten deuren op een lange gang (met bewakers die ervoor zorgen dat niemand fotografeert).

Deur 1 is voor de Chinezen, die daar krioelen met al hun benodigdheden voor visumaanvragen (bankafschriften, retourtickets, uitnodigingsbrieven, kleine kinderen, etc). Hier zijn drie loketten achter dik glas en de hele ruimte staat vol met wachtende Chinezen.


Als je d'r niet-Chinees uitziet doet de bewaker Deur Nummer Twee open. Daar is een comfortable wachtruimte en wordt je direct te hulp geschoten door een vriendelijke medewerker. Een paar minuten later is alles afgehandeld en sta je weer buiten. Ouderwets goede service!

No comments: