Monday, March 22, 2010

Saturday Stroll


Mooi weekend achter de rug met pap en Ria op visite vanuit Beijing (geluk voor hun want daar was een extreme zandstorm dit weekend: iedereen moest binnenblijven). Na een sessie van het Shanghai International Literature Festival in Glamour Bar en een lunch in Hamilton House hebben we er een nostaligische expat-dag van gemaakt met een architectuur-geschiedenis wandeling door de French Concession. 


De wandeling was aan de hand van een boekje dat we in op het Literatuurfestival gekocht hadden met zes stadswandelingen. Supertoeristisch natuurlijk, maar wel heel leuk - ik hoop dat alle zes de wandelingen zo goed zijn als die van zaterdag. Het thema was Residential Neighborhoods en de route loopt dwars door de binnenwereld van een heel aantal verschillende soorten woonblokken in 't oude Franse stadsdeel. Die volksbuurtjes zijn echt een soort dorpjes middenin de stad, vaak oases van orde en rust met de razende chaos van Shanghai net buiten de toegangspoort.



Natuurlijk ook veel gelegenheid voor stoppen onderweg, bij de leuke cafeetjes (en Italiaanse ijssalons!) waar dit deel van de stad vol mee zit. Misschien moeten we hier maar gaan wonen als morgen blijkt dat de huurbaas ons contract niet wil vernieuwen.


De oude Lilong apartementen en huizenblokken zijn heel verschillend. Hierboven zie je een klassieke Lilong buurt met een hoofdas en allemaal kleine steegjes en met kleine binnenhoven voor ieder huis - alles van rood baksteen (mooi schoongemaakt voor Expo).


En hierboven zie je een voorbeeld van een oude jaren '20/'30 expat villawijk die is overgenomen door tientallen Chinese gezinnen per huis - met eindeloze uit- en aanbouwsels tussen de oude Europese herenhuizen.

Grote aanrader deze wandeling - zeker op een lentedag zoals zaterdag. Dat is toch wel een groot voordeel van gasten: helpt me beseffen in wat voor bijzondere stad ik woon!

No comments: