Tuesday, March 23, 2010

We'll Miss You

Het is dan nu echt zover: Google gaat uit China vertrekken. Het was al wekenlang duidelijk dat Google niet meer kon blijven, maar op 't eind hebben toch nog voor 1 verrassing gezorgd: sinds 2 uur vannacht wordt al het verkeer van Google.cn (China) doorgestuurd naar Google.com.hk (Hong Kong), waardoor Google legaal ongecensureerde zoekresultaten kan leveren aan Chinezen.


Daarnaast hebben ze een pagina online gezet waarop je van dag-tot-dag kunt bijhouden welke Google diensten in China geblokkeerd worden:




Die lijst klopt trouwens niet helemaal, want "image search" doet het al ruim een jaar niet meer fatsoenlijk. Blogger, YouTube en Picasa zijn al zolang geblokkeerd dat de meeste Chinezen vergeten zijn dat ze uberhaupt bestaan.

Over drie weken loopt de business license van Google af en dan is 't afgelopen met Google in China. Google geeft in hun eigen persberichten al aangegeven dat de Chinese overheid op ieder moment hun website en andere diensten kan blokkeren.

Voor mij is dit nieuws relevant, omdat het vertrek van Google voor mij het bewijs is dat China zich aan het afsluiten is. Het is de eerste stap achteruit die ik mee maak sinds ik hier woon; de eerste keer dat een ontwikkeling plaats vindt die China een minder prettig gastland maakt...

No comments: