Friday, April 06, 2007

Inconvenient Truth


Je hebt hier net zoveel brommers als in de rest van Zuid-Oost Azie, maar hier werken ze meestal op batterijen. Voordeel: minder herrie op straat. Nadeel: je hoort ze NOOIT aankomen. En om 's avonds extra hard te kunnen gebruikt rijdt iedereen zonder licht.

Ander voordeel is natuurlijk dat ze minder vervuilen. Een soort van. In sommige steden - waar de smog nog erger is dan hier in Shanghai - zijn benzinebrommers zelfs verboden, bijvoorbeeld in Hangzhou, twee uur verderop.

Electriciteit is hier dus de oplossing voor de hoge olieprijzen. China bouwt nu al een tijdje ieder jaar even veel nieuwe capaciteit als 't jaarlijks verbruik van Italie. Al die electriciteit komt natuurlijk uit ongefilterde kolencentrales. De kolen komen uit de nachtmerrie-provincie Shanxi, die langzaam wordt uitgehold.

De Chinezen maken zich niet zo'n zorgen over de energievoorziening: ze hebben gigantische kolenvoorraden en daar proberen ze nu zelfs benzine van te maken. En ze weten nog wel een paar andere trucs.

Vandaag hebben we eindelijk onze meivakantie geboekt, 4 dagen de Yangtze rivier afzakken door de Drie Kloven, een van China's meest spectaculaire natuur-attracties. Dit is 't laatste jaar dat dat nog kan, want vanaf volgend jaar ligt vrijwel alles compleet onder water in het stuwmeer van 's werelds grootste hydro-electrische dam. Groene energie op z'n Chinees.

Maar, zeggen mijn collega's, maak je geen zorgen over de planeet: de gemiddelde Chinees gebruikt gelukkig nog steeds maar een fractie van wat 'n Nederlander nodig heeft.

Dus.

No comments: