Sunday, July 01, 2007

The heat is on

Okay - ik ben weer thuis en Shei!a zit inmiddels in Memphis, Tennessee.
De rotzooi die de kat-sitters (Shei!a's leerlingen) hebben gemaakt is opgeruimd, een dooie heremietkreeft is verwijderd, de eerste set Tokyo foto's staat online en mijn emails zijn gelezen. Zometeen de koffers uitpakken en de buit van 5 dagen shoppen in Tokyo bekijken.

Wat is Tokyo een geweldige stad!
Ik zal 't hier de komende tijd vast nog heel vaak over Tokyo hebben in vergelijking met Shanghai. Shanghai ziet er nu uit zoals Tokyo in de jaren '70 en de verwachting is dat Shanghai zich op een vergelijkbare manier gaat ontwikkelen - alleen veel sneller. Heel bijzonder om een stad te zien die in zoveel aspecten lijkt op Shanghai, maar tegelijk zo verschillend is. En de inwoners gedragen zich compleet anders dan Chinezen - heel verfrissend om weer even een paar dagen in een moderne, vrije maatschappij rond te lopen.

Hier een eerste vergelijking tussen Tokyo'ers en Shanghainezen:

Net als in Shanghai zijn ze in Tokyo geobsedeerd door mobiele telefoons. Hier kun je zelfs miniatuur-replica's kopen voor thuis in de vitrinekast.

Maar hier is 't verschil: in Japan gelden stricte regels voor mobiel telefoneren in de openbare ruimte. wordt je in Tokyo wordt je geacht je telefoon op trillen te zetten en niet te gebruiken, terwijl in Shanghai de hele wagon in z'n telefoon staat te schreeuwen (want zo bel je in 't Chinees).

No comments: