Monday, April 07, 2008

Tijs uit Breda

DJ Tiesto in club M2 (ik moet echt snel een nieuwe telefoon)

Afgelopen weekend was de primeur van een nieuw lang weekend in China. Tot dit jaar hadden ze hier altijd drie zogenaamde 'Golden Weeks' waarin het hele land de hele week vrij had. Dat was een stom systeem, bijvoorbeeld omdat heel 't land ter compensatie van die week vakantie een paar keer een weekend moest doorwerken. Verreweg het grootste probleem was dat, nu steeds meer mensen daar geld voor hebben, iedereen tegelijk op stap ging en het hele land een week lang muurvast kwam te zitten.

Om het op te lossen heeft de regering twee van de drie weken afgeschaft en die dagen verspreid over het jaar als losse feestdagen. Met als gevolg, uiteraard, dat iedereen nu nog maar 1 week per jaar heeft om op reis te gaan en dat dus Chinees nieuwjaar dit jaar een kolossale vervoersnachtmerrie wordt.

In de veel te volle club M2

De nieuwe feestdagen vallen op traditionele Chinese festival-dagen en dat is juist wel weer mooi: zo krijgt de met uitsterven bedreigde Chinese cultuur weer iets overlevingskans. Deze vrijdag was Qing Ming ofwel 'Tomb Sweeping Festival' (Grafpoetsdag), de dag waarop je naar het graf van je voorouders gaat om ze te eren, en het jaarlijkse onderhoud aan graf/mausoleum te doen.

International Game Designer Koen bij ons thuis aan het werk

Onze voorouders zijn ver weg, gelukkig maar want het regende buiten. Daarom hebben wij het weekend besteed aan de gebruikelijke films, computerspelletjes, drank en uitgaan. Dat laatste had een Hollands tintje met DJ Tiesto achter de draaitafel in een veel te volle nachtclub. De Nederlandse cultuur moet immers ook ondersteund worden!

No comments: