Monday, November 15, 2010

Disaster

Toen ik vanmiddag thuis kwam bleek een gebouw een paar straten verderop volledig in brand te staan. Vanuit ons gebouw konden we duidelijk zien wat er gebeurde en het was direct duidelijk dat we getuige waren van een afschuwelijke brand die aan veel mensen het leven zou kosten. Op TV en internet ontdekten we dat het om een gebouw vol gepensioneerde leraren ging en dat de brandweer nauwelijks iets kon doen om de brand te bestrijden omdat de brand zich zo snel verspreidde en omdat het gebouw te hoog is voor de uitrusting van de Shanghainese brandweer.





foto's vanuit ons appartement
Dat konden we vanuit ons eigen appartement ook duidelijk zien: de waterstralen van de brandweer kwamen niet hoger dan een verdieping of vijf en daarboven kon het vuur ongestoord zijn gang gaan totdat na een paar uur gespecialiseerde apparatuur arriveerde en vanuit het naastliggende pand werd geblust (maar zelfs toen had 't nauwelijks effect). Alle drie de helicopters van de Shanghai politie (de brandweer heeft geen helicopters) cirkelden rond het gebouw en konden niets bijdragen aan de reddingsoperatie, terwijl het inmiddels duidelijk was dat er een groep bewoners op het dak van het gebouw tevergeefs op redding wachtte.


nietige waterstraaltjes - waarom geen schuim?
waarom niet aan alle kanten van 't gebouw?
In de loop van de dag en de volgende ochtend werd de brand wereldnieuws in Shanghai, terwijl het de Chinese media - kranten en televisie - door de Chinese overheid verboden werd veel aandacht aan de tragedie te geven. Het nieuws mocht niet op de voorpagina en op TV mochten nieuwsberichten niet openen met de brand. Beelden van de snelle verspreiding van de brand en van de bloemenzee en de treurende mensen in de dagen na de ramp werden van de Chinese klonen van YouTube verwijderd en we hebben nog nooit zoveel politie bij ons in de wijk gezien.


van de BBC website
Ondertussen ben ik me flink zorgen gaan maken over de brandveiligheid van ons eigen gebouw en de vluchtmogelijkheden als in onze toren zich een vergelijkbare brand voordoet. We hadden al brandblussers in huis en een gas- en rookmelder in de keuken, maar ik ga zo snel mogelijk vuurdekens, maskers en extra rookmelders kopen.

No comments: