Tuesday, January 04, 2011

Busted

Dit artikel (link) is een mooi voorbeeld van hoe het internet helpt als tegenwicht voor de propaganda hier en een mooi voorbeeld van hoe dom de Chinese regering kan zijn. Meer tekst dan gebruikelijk op mijn blog, maar 't is de moeite van 't lezen waard.

Samengevat:
Hu Jintao op bezoek bij sociale huurster Guo Chunping (oranje)
 De almaar stijgende woningprijzen in China's grote steden zijn op dit moment waarschijnlijk maatschappelijk probleem nummer 1. De Chinese overheid zegt er veel aan te doen om gesubsidieerde, betaalbare sociale woningbouw beschikbaar te maken voor mensen in de laagste inkomensgroep.

Vorige week donderdag ging president (eigenlijk: Secretaris-Generaal van de Partij) Hu Jintao op bezoek bij bewoners in een sociale woningbouw project in Beijing. Dat is uitzonderlijk voor de mysterieuze Hu, die normaal gesproken maar weinig in het openbaar te zien is. Op CCTV was donderdag een verslag te zien van het bezoek en het gesprek tussen President Hu en de bewoonster, mevrouw Guo Chunping:




Hier een vertaling (met dank aan Shanghaiist) van het gesprek tussen Hu en Guo:


Hu: Wanneer bent u hier komen wonen?


Guo: Ik woon hier nu een halve maand.


Hu: Ah, een halve maand. Hoe groot is uw appartement?


Guo: Alles bij elkaar 45 vierkante meter.


Hu: Ah, 45 vierkante meter. Twee kamers?


Guo: Ja, twee kamers.


Hu: Hoeveel huur betaalt u voor dit appartement?


Guo: Ik betaal 77 RMB [ongeveer 9 euro] iedere maand.


Hu: 77 RMB iedere maand - is dat een huur waarmee u het uithoudt?


Guo: Ja, Secretaris-Generaal. Ik wil u graag vertellen dat mijn dank aan de Partij en de regering zeer groot is. Wij zijn zo ontroerd dat we dit geweldige appartement hebben gekregen om in te wonen!


Hu: De Partij en de regering houden ons erg bezig met het dagelijks leven van het volk. We hebben een serie maatregelen genomen om jullie dagelijks leven steeds verder te verbeteren. Nou, we zijn erg gelukkig om te zien dat uw dagelijks leven hier is verbeterd!


Guo: Dank u! Dank u! Ons land is echt iedere dag aan het verbeteren. Wij hadden nooit durven dromen dat we ooit in zo'n appartement zouden wonen!


Die huurprijs van 77 RMB is krankzinnig laag en veel Beijingers wilden direct weten hoe ze zich konden aanmelden voor zo'n speciale sociale huurwoning. De meeste lage-inkomenarbeiders in Beijing en Shanghai betalen per slaapplaats in een stapelbed (200 RMB/maand) of in ondergrondse kamers zonder ramen (800 RMB/maand voor 8 vierkante meter).


Chinese internetgebruikers startten al snel een Human Flesh Search met als onderwerp mevrouw Guo Chunping. Binnen de korste keren kwamen ze erachter dat mevrouw Guo hartstikke middle class is: gebaseerd op haar vakantiefoto's en foto's in restaurants kom je al snel tot de conclusie dat haar inkomen ruimschoots boven de sociale huur grens van 580 RMB/maand is.


mevrouw Guo op vakantie en uit eten
Verder lijkt het erop dat Guo een ambtenaar is bij de verkeerspolitie in het district van het woningbouwproject. Volgens de buren woont Guo zelf helemaal niet in het betreffende appartement, in plaats daarvan verhuurt ze 't aan onderhuurders. De gemiddelde huurprijs van een dergelijk appartement in dezelfde compound is rond de 2000 RMB/maand!


Lekker bezig CCTV: hoe praat je jezelf daar onderuit...?


NB:
De Chinese internetcensoren hebben er de afgelopen dagen hun handen vol aan om alle foto's, video's en vermeldingen van deze kwestie van het Chinese internet te verwijderen. Grote kans dat dat niet lukt, want het verhaal is bij deze zelfs al tot in Nederland doorgedrongen!

No comments: