Wednesday, September 29, 2010

Up for Air

Kun je voorstellen hoe 't is om geen toegang te hebben tot de sites hierboven? Dat is internet in China als je geen VPN verbinding hebt (een VPN is een dienst waarmee de overheid niet meer kan zien welke websites je bekijkt zodat je vanuit China het hele internet kunt zien).


Er zijn een flink aantal verschillende VPN-diensten voor expats in China die openlijk en zonder problemen adverteren en zaken doen. Geen probleem, zolang de marketing maar op buitenlanders gericht is en zolang ze maar te duur zijn voor doorsnee Chinezen (de meeste zijn ongeveer 5 euro per maand). Het afgelopen half jaar is de dienst die wij gebruikten, Witopia, steeds trager geworden totdat je 'm bijna niet meer kon gebruiken.
Gelukkig hebben we vandaag van een bevriende ondernemer gratis toegang gekregen voor alle officers van BEAN, dus ook voor mij. Nu gebruik ik zijn dienst Freedur en die is razendsnel! Facebook voelt alsof ik gewoon in de buitenwereld zit en we kunnen zelfs YouTube streamen (daar gaat m'n productiviteit...). Ik heb nu ook weer toegang tot Twitter, Google Documents, Picasa en natuurlijk Blogger - de site waarop dit blog draait. Phew!


No comments: