Thursday, May 14, 2009

Baby Steps

Naast onze huidige compound, waar we nog maar 10 dagen te gaan hebben, wordt de laatste dagen het reuzemnet van een driving range gebouwd. Irritant omdat het 't uitzicht blokkeert en er stom uitziet en helemaal vervelend voor mensen zoals ik die een hekel aan golf stom vinden.

Het clubhuis is al twee jaar af, maar aan de rest van het complex wordt al twee jaar niet meer gewerkt.


Nu werd ik gister, terugkomend van de sportschool, aangesproken door twee Chinese buren. Die waren handtekeningen van medebewoners aan het inzamelen voor een protest dat ze hebben aangetekend bij de overheid. Het blijkt dat er een nationale wet is die nieuwe driving ranges naast wooncomplexen verbied - daarom lag de bouw al twee jaar stil. Blijkbaar zijn er een paar mensen omgekocht en is via vriendjes nu alsnog een vergunning verkregen.

In de Westerse media lees je vaak over de nieuwe Chinese middenklasse die z'n rechten kent en nu ze steeds meer welvaart krijgen ook vaker hun recht gaan halen. De optimisten hopen dat dit proces langzaam voor een meer rechtvaardige samenleving in China zal zorgen.

Mooi om dat proces nu een keer in m'n eigen achtertuin te zien gebeuren! We hebben natuurlijk direct getekent (zonder te vermelden dat we over twee weken heel ergens anders wonen).

No comments: