Friday, February 11, 2011

Chen Guangcheng

Dankzij de VPN beleven we het nieuws over China op een compleet andere manier dan verreweg de meeste Chinezen. Op BBC en in de New York Times - en ook op de Volkskrant - werd gisteren uitgebreid aandacht besteed aan het verhaal van Chen Guangcheng, de blinde mensenrechtenactivist uit Shandong, die via een Amerikaanse organisatie een video het land had uitgesmokkeld waarin hij laat zien hoe 't is om in China onder huisarrest te staan.

De autodidacte advocaat Chen heeft de woede van de Chinese overheid op zijn hals gehaald door een paar jaar geleden de aandacht te vestigen op het feit dat partij-functionarissen in zijn thuisprovincie duizenden vrouwen stelselmatig tot abortus hebben gedwongen. In September vorig jaar werd hij na vier jaar vrij gelaten uit de gevangenis (de aanklacht was ordeverstoring en het verstoren van 't verkeer).


Die vrijheid is echter pure schijn: hij mag zijn huis niet verlaten en een team van 22 man houdt 'm constant in de gaten (zoals je op de video hier kunt zien). Vandaag is hij bovendien samen met zijn vrouw door de veiligheidsagenten in elkaar geslagen - maar naar 't ziekenhuis kan hij niet, omdat hij z'n huis nog steeds niet mag verlaten.

't Is goed om er zo nu en dan weer even aan herinnert te worden dat dit ook onderdeel is van mijn gastland.

No comments: