Wednesday, April 28, 2010

Expo Measures

Als je hier woont vergeet je zo nu en dan hoe laf en dom de overheid hier is. Maar rond grote evenementen als de Shanghai World Expo (begint zaterdag op de Dag van de Arbeid 1 mei) wordt het altijd weer helemaal duidelijk.


Het begon ermee dat drie weken geleden alle bedrijven te horen kregen dat ze hun personeel de vrijdag voor de opening en de dinsdag erna vrij moesten geven. Maandag was al een vrije dag. Leuk voor personeel maar dikke pech voor de bedrijven. Reden was zogenaamd om de bevolking van Shanghai te belonen voor alle begrip en steun tijdens de aanloop naar de Expo. Echte reden: die dagen zijn er veel buitenlandse VIPs in de stad en die mogen niet zien hoe verstopt het verkeersysteem zo nu en dan is.


Daarnaast zijn in de afgelopen week plotseling een heel aantal populaire podia en bars gesloten. Allemaal plekken waar live muziek wordt gespeeld door lokale bands. Rock 'n Roll is gevaarlijk in de ogen van de bestuurders, je weet maar nooit waar die jonge mensen nu weer over zullen gaan zingen... Misschien wel de meest populaire club voor buitenlanders, Shelter, moet na dit weekend zijn deuren sluiten - mogelijk voor altijd.


En daarnaast lijkt het erop dat de meest populaire website voor westerlingen in Shanghai, Shanghaiist: een blog met wat er allemaal gebeurt in de stad en met nieuws over de rest van China en Azie, sinds vanochtend ook is geblokkeerd (net als YouTube, Facebook, Twitter, Picasa, Google Docs en ook deze website: Blogger).


Allemaal in een poging om een zo 'schoon' mogelijk plaatje aan de buitenlandse media te laten zien - en weet je wat? Dat gaat nog lukken ook.

No comments: