Thursday, August 23, 2007

Yangshuo

Dit moet haast wel een van de raarste landschappen ter wereld zijn.

Het plaatsje Yangshuo ligt middenin het meest surrealistische gebergte in China - het karstgebergte in Guangxi province. Overal waar je kijkt rijzen pieken onder de raarste hoeken uit de vlakte tegen een grillige horizon. Het ziet er allemaal erg goed uit. Middendoor dit gebied stroomt een brede rivier, de Li, die de stadjes en plaatsen in deze regio met elkaar verbind. Er is nog niet veel verharde weg, maar daar wordt uiteraard hard aan gewerkt.

De beste manier om het landschap te ervaren en 't gebied te verkennen is per fiets. Eindelijk weer eens een paar dagen fietsen!

Hoewel ik een kaart had gekocht en net deed alsof ik de taal heel goed spreek besloten we toch maar om de fietstocht met een gids te doen, op de foto hieronder fietst ze voorop. Eerst een flink eind fietsen door landweggetjes en karrepaden tussen de rijstvelden en door kleine dorpjes. Vervolgens met fietsen en al op twee persoons-bamboevlotten de rivier afzakken tot een beroemde berg-met-een-gat-erin. Dan voor de bikkels (Ikzelf, Koen, Carlijn) met 40 graden celcius de berg op klimmen en van 't uitzicht genieten (en de hoogtevrees negeren).

Wat een opluchting om een paar dagen in zo'n groene omgeving door te brengen met zoveel frisse lucht en vrije tijd.De andere, ontspannen, manier om het landschap te beleven is drijvend op een bamboe-vlot (of boot) op de rivier. Hieronder een foto vanaf het terras van 't hotel:

Dat is nog eens ouderwets comfortabel kolonialistisch reizen:En als 't saai wordt pak je een van de Chinese supersoakers (soort fietspompen zonder slang) die je voor 30 ct gekocht hebt. Op de foto hieronder neem ik een Chinees goed te grazen - hij begon uiteraard - in de beginfase van wat al snel "de Chinezen tegen de buitenlanders" werd.

De Chinezen wonnen (zij waren met meer).

Echt overal waar je je camera op richt levert een mooie foto op - hieronder een plaatje terwijl ik steentjes aan kaatsen ergens op een plas.

Dit is het mooiste stuk China waar ik tot nu toe ben geweest. Vanaf nu ga ik iedereen aanraden om, als ze naar hiernaartoe komen, ook door te reizen naar dit gebied. Het eten is er geweldig (heet!), de mensen heel vriendelijk, het is nog niet over-ontwikkeld en het landschap is prachtig. En ik maar denken dat die landschappen aan de wand bij de afhaalchinees door de schilder verzonnen waren...

meer foto's vanaf zondag op www.dirkandsheila.com

No comments: